top of page
Workshop youth movement
Exploring recycled construction toy

Op zondag 26 februari kon het Nomadlab uitbundig getest worden via een workshop die aan kinderen tussen de 6 en 9 jaar gegeven werd op Chiro stam ten Mortsel. Het doel van deze workshop was dat de kinderen met de verbindingstukken uit oude fietsbanden een eigen wereld kunnen bouwen. Waarbij het voornaamste was om te testen dat deze verbindingstukken simpel bruikbaar was voor kinderen.

 

Er werd eerst nog extra bamboo verzameld in het ‘bamboo bos’ van de kinderen. Dit had een stimulerende dimensie aan het bouwen. Ze begonnen ook takken met bladeren te verzamelen om dat ze het ‘mooi’ vonden.


De kinderen begrepen veel sneller het verbindingsstuk dan verwacht. Wanneer het werd voorgedaan in een klein groepje kinderen dan begrepen ze het en legde ze uit aan andere kinderen. Het verbindingstuk had ook genoeg vrijheid om op verschillende manieren te gebruiken. Het gaf genoeg vrijheid om te bouwen wat ze wouden. Het bouwen verliep wel gemakkelijker als ze een stevige basis hadden om van te vertrekken. Op voorhand waren er twee basis structuren gebouwd die het veel gemakkelijker maakten om te bouwen voor de kinderen.

De kinderen die niet vertrokken van een basis structuur begonnen uit zichzelf de omgeving te gebruiken zoals struiken bomen. Sommige zijn zelfs in het bos gaan bouwen. Ook andere elementen werden gebruikt om hun kamp verder te bouwen zoals stenen en afval dat ze vonden in de omgeving.

 

De zeilen waren gemaakt van afdekzeilen die kapot waren en die zo niet mer bruikbaar waren, maar door ze te verknippen naar kleinere oppervlaktes werden ze veel gebruiksvriendelijker voor hen. De zeilen moeten wel verder worden uitgewerkte. Het persoonlijk maken van de zeilen werd ook gretig gedaan. Met  absurdere en vreemde  boodschappen naar de omgeving. 

 

De oudere kinderen van andere afdelingen kwamen tussen door mee bouwen en vroegen vaak of ze mochten mee helpen. De meeste kinderen zijn blijven verder bouwen  tot aan het einde. Waarbij ze heel goed opzichzelf bleven werken en zonder dat er ruzie was. 

bottom of page