top of page

Workshop week met studenten product design

Voor mijn afstudeerproject ontwikkelde ik Nomadlab. Dit is een open source onderzoeksproject dat kinderen op de vlucht door middel van co-creatie op een duurzame manier wil versterken in extreem kindonvriendelijke situaties. De komende twee jaar zal ik via Z33 dit project verder onderzoeken, om Nomadlab meer draagkracht te geven lijkt het me interessant om met een 6-tal studenten van product design samen te werken.

Het onderzoeksproject heeft de overkoepelende naam Nomadlab. Het centrale woord is Lab waarmee wordt aangetoond dat het een experimentele ‘plaats’ is waarin ontdekt en onderzocht kan worden. De kinderen kunnen zelf ontdekken, spelen en experimenteren, maar het is ook een plek waar ontwerpers mogelijkheden kunnen ontdekken, spelen en onderzoeken. Nomad of nomade staat voor zowel het mobiele en het zoeken van de kinderen als het mobiele en het zoeken van het project. Belangrijk is dat net zoals in een laboratorium de kennis en de ontdekking worden gedeeld zodat er dynamisch op verder gewerkt kan worden.

Maar als we helemaal opnieuw mogen beginnen hoe ziet er dan zo een nomadlab uit? Hoe kunnen we een ‘mobiele’ werkruimte/toolkit/onderzoeksruimte/…. creëren?

Dit zijn we gedurende een vierdaagse workshop gaan exploreren. Waarbij we de eerste twee dagen de mogelijkheden zijn gaan onderzoeken in nederland. Hier gaan we naar een tentoonstelling in Zuiderzeemuseum en naar een bouwspeeltuin. Donderdag ochtend zijn we verdoken naar Borgloon, waar de expositie was van Nomadlab. Deze tentoonstellingsruimte zijn we twee dagen gebruiken als atelierruimte waar we nieuwe concepten/ ideeën/ mogelijkheden/ … gaan ontwikkelen.

ZUIDERZEEMUSEUM: STUDIO ZZM

OPENSTRUCTURES PLAYSTATION 1: EEN INTERACTIEVE ZELFBOUW

Het OpenStructures-principe van ontwerpers Thomas Lommée en Christiane Högner, is opgevat als een modulair bouwsysteem, een meccano bestaande uit de meest diverse onderdelen. Voor de OpenStructures PlayStation 1 editie, ontworpen voor het Zuiderzeemuseum, werden bestaande stukken aangevuld met onderdelen gemaakt door de ambachtslieden van het Zuiderzeemuseum. Zo wordt een hedendaags ontwerp- en bouwsysteem verbonden met traditionele ambachten, materialen en expertise. Een filmselectie in het paviljoen laat het ambachtelijke en technologische productieproces van de OpenStructures

onderdelen zien.


bottom of page