top of page

Liyana speelworkshop

Op vrijdag 12 april presenteerde Ciné Solidair de docu-animatie Liyana, voor kinderen vanaf 8 jaar. Aan deze docu koppelde we vanuit Nomadlab een speelworkshop voor kinderen.

Animatiefilm Liyana Gcina Mhlope, gerenommeerd schrijfster, start een project met een groepje aidswezen in een weeshuis in Swaziland. Ze luistert naar hun verhalen en laat hen hierrond een personage creëren. Zo ontstaat de jonge heldin Liyana. Op een nacht vallen rovers hun huis binnen en ze ontvoeren de broertjes van Liyana. Aangemoedigd door haar oma vertrekt het meisje ’s anderendaags op een queeste. Onversaagd gaat ze achter de rovers aan, in de hoop haar broertjes terug te vinden.

Speelworkshop Een dag zonder spelen? Gek toch. Stel je voor dat je woont tussen een wirwar van tenten, wasdraden, hekken, olijfbomen en een heleboel mensen. Zoals de vluchtelingenkinderen op het Griekse eiland Lesbos. Waar zou jij dan spelen? En welke spelletjes zou je maken? Tijdens deze speelworkshop gingen we samen met de kinderen opzoek naar nieuwe speelideeën en waarom dat spelen zo belangrijk is voor deze kinderen.

Uit deze workshop kwamen knotsgekke ideeën die we gaan vertalen naar nieuwe speelplekken voor kinderen die opgroeien in Moria, een enorm groot vluchtelingenkamp op het eiland lesbos in Griekenland. In august 2019 gaan we hier een speelplek bouwen met klein team.

Via prototypes en storytelling methodes gingen we samen opzoek naar hoe een droom speelplek er moet uit zien. Zo moet een speelplek veel kleuren hebben, is het ook belangrijk dat je kunt voetballen, maar het zou nog cooler zijn als je kunt voetballen op verschillende niveau's en dat je vervolgens kunt verstoppen. Dat er magische berg bestaat waar je af kunt springen en verstoppen en elke piek heeft zijn eigen kleur. Glijden en liefst op zo'n lang mogelijke glijbaan is ook zeer belangrijk. Er is zelfs een schommelglijbaan gemaakt waar je zowel kunt glijden en schommelen, en als je nog avontuurlijker bent kun je van de kabelbaan op de glijbaan springen. Ook mogen eigen speelhuisjes niet vergeten worden moeten ze persoonlijk gemaakt worden door namen, tekeningen en vlaggen op te plaatsen. Ook hieruit kwam hoe belangrijk het is om als kind een eigen plek te hebben.

Een speelplek is avontuurlijk, kleurrijk, sportief, spannend, maar ook geborgen.

Dank je wel :)


bottom of page